Jumaat, 20 Jun 2014

(QASEH) BUAH HATI NANNY


Qaseh....
namamu tercipta di atas sebuah kasih sayang
antara ayah bondamu yang terciptakan untuk kamu
insan comel, manis dan menawan
juga buat pengarang jantung hati ku


Selama 23 hari aku membelai dan mendakap tubuhmu
selama itu jiwa ini khudus sekali
menatap keindahan agongnya kurniaan Illahi untukku
seorang cucu yang ayu
kamulah Qaseh kamulah Ratuku

Hari ini usiamu telah genap 52 hari..
betapa usia yang mentah ini mengukir sebuah harapan
dikau tampak seolah-olah begitu dewasa
gelak tangis tidak seperti usia kamu
aku rindu aku sepi tanpa kehadiranmu sayang
namun aku hanya insan biasa
seorang nenek yang mampu melihat dari jauh
kelibat dan keletahmu
Qaseh sayang aku terhadapmu tidak pernah berbelah bagi
kulihat wajahmu, senyum dan gelagatmu
menghiburkan hatiku yang gundah gulana
biarpun engkau tiada di sisiku
doaku dan harapanku
muga engkau menjadi gadis yang ayu,
gadis yang penuh kelembutan
kerana tiada daya ku
engkau punya harga diri
punya kekuatan untuk meneruskan kehidupanmu
biarpun dari jauh aku merenungmu dan harapanku
moga engkau tidak terus leka dengan arus duniawi
QASEH SAYANG itu lah nama yang secucuk untukmu
1- hi mama watcha doing'?
2- what?! snapping AGAIN?!
3- how's my pout-pose today?😙
4- ouh well...i got it from u! (evil laugh )
5- y aren't u laughing mama?
6- it's a joke dont u get it?
7- (sigh) ur slowness making me hungry. give me my milk pls.
8- stop snapping mama & feed me! Im warning u!
9- ok u asked 4 it...UWAAAA!!
End of drama*******************************88****************************


6.55pm
20/6/2014
Treatment room Najat

Selasa, 17 Jun 2014

DONGENG LAGI ( BERTEMU TUAH)
Pada zaman dahulu di negeri Parsi (sekarang bergelar Iran), tersebutlah kisah dua beradik lelaki yang mewarisi harta yang banyak peninggalan ayah mereka. Kedua-dua mendapat tanah yang sama luas.Pada mula kedua-duanya sama kaya, Tetapi lama kelamaan dari hari ke hari si abang yang bergelar Panjang menjadi miskin.Walaupun saban hari dia bekerja keras,namun  segala tanamannya  tidak menjadi. Ternakannya juga banyak yang mati setiap bulan sehinggakan tiada seekor pun yang tinggal lagi di kandangnya.

Adiknya pula semakin hari semakin kaya. Segala tanamannya subur dan mendatangkan hasil setiap tahun.
" Tentu adikku mempunyai rahsia yang membuat semua tanamannya hidup subur," fikir Panjang.

Pada suatu malam Panjang pun pergi keladang jagung adiknya untuk menyiasat. Sebaik sahaja tiba di pintu pagar ladang adiknya Panjang telah dihadang oleh seorang lelaki tinggi yang belum pernah dilihatnya.

"Siapakah engkau yang berani menghalang aku dari masuk ke ladang adikku?" tanya Panjang
"Akulah yang di panggil Tuah kepada adikmu," jawab lelaki itu. "
Adalah menjadi tugasku untuk menjaga keselamatan harta adikmu ini,"
"Kalau begitu memang bertuah lah adikku," kata Panjang.
"Kalau begitu di manakah pula Tuah aku?".
"Mudah sahaja jawapannya,"
 kata lelaki tinggi itu.

"Tuahmu ada di atas gunung sana. Dia sedang tidur. Itulah kerja sepanjang hari. Kalau kau mahu nasibmu berubah, aku nasihatkan kau ke sana dan suruh dia bangun," terang lelaki itu. Jari telunjuknya menuding ke arah sebuah gunung.

Pada keesokkan harinya, pagi-pagi lagi Panjang pun memulakan pengembaraan untuk mencari Tuahnya. Perjalanannya banyak melalui hutan-hutan tebal yang penuh dengan binatang liar. Pada esoknya sebaik sahaja terjaga dari tidur, Panjang terperanjat melihat seekor singa berada disisinya.

" Tolong janganlah makan aku!" rayu Panjang. "Aku kini dalam perjalanan mencari Tuahku di sebuah gunung. Inilah peluangku yang terakhir untuk mengubah nasibku."

" Baiklah, aku tidak akan makan kau," kata singa. "Tetapi jika kau bertemu dengan Tuah kau itu tanyakan kepadanya mengapa aku tidak pernah puas walau sebanyak mana pun yang aku makan? Tanyakan juga apakah penawarnya?"
Tanpa membuang masa Panjang pun cepat-cepat meninggalkan singa. Setelah sehari berjalan, Panjang singgah di rumah seorang petani  untuk bermalam. Selepas makan malam, Panjang menceritakan tentang perjalanannya mencari Tuahnya.

" Aku tidak pernah mendengar cerita dongeng seperti yang kau ceritakan ini," kata petani itu, "Aku kurang pasti akan kebenarannya. Bagaimanapun sekiranya kau berjaya bertemu dengan Tuah  yang engkau sebutkan itu, tolong tanyakan mengapa ada sebahagian tanahku yang tidak subur.".

Pada keesokkan harinya pula Panjang meneruskan lagi pengembaraannya. Kali ini dia sampai di sebuah kota yang sungguh besar. Ketika dia sedang berdiri di pintu kota itu seorang pengawal membawanya masuk ke istana bertemu Ratu yang menjadi pemerintah di negeri itu. Ratu itu amat tertarik mendengar cerita pengembaraan Panjang yang mencari Tuahnya.
"Jika kau telah bertemu dengan Tuah kau kelak, tolong tanyakan kepadanya mengapakah rakyatku tidak berpuas hati sedangkan aku seorang raja yang adil?"
Esoknya Panjang meneruskan lagi perjalanannya dan akhirnya berjaya sampai ke puncak gunung yang dimaksudkan oleh Tuah kepunyaan adiknya.Alangkah geram hatinya melihat Tuahnya sedang tidur di puncak gunung itu. Oleh kerana marah, Panjang memukul-mukul dada Tuahnya itu dengan genggamannya. Setelah beberapa kali dipukul barulah Tuahnya itu bangun.

"Patutlah aku sentiasa sahaja ditimpa malang," kata Panjang marah. "Rupa-rupanya kau tidur sepanjang hari."
 " Janganlah tuan marah lagi, kini saya telah bangun dan nasib tuan akan berubah," jawab Tuah Panjang.
Setelah mendapatkan ketiga-tiga jawapan kepada soalan-soalan yang diajukan oleh singa, petani dan Ratu yang ditemui dalam perjalanannya, Panjang pun turun semula dari gunung itu untuk pulang. Setelah beberapa hari berjalan sampailah Panjang ke kota Ratu yang ditemuinya dahulu.

"Tuanku, Tuah hamba memberitahu bahawa tuanku memerlukan seorang lelaki yang membantu memerintah negeri ini," kata Panjang setelah menjamu selera bersama Ratu itu.
"Kalau begitu, kamu kahwinlah dengan beta dan perintah negeri ini di samping beta," kata Ratu itu.
"Tidak mungkin," kata Panjang. Saya telah bertemu Tuah saya dan mesti segera pulang. Rezeki yang melimpah sedia menanti hamba."
Walaupun Ratu itu cuba memujuk Panjang dengan berbagai harta dan kekayaan namun dia tetap tidak mahu mengubah fikirannya. Pada keesokkannya dia pun meneruskan perjalanan dan sampai pula ke rumah petani yang pernah ditumpanginya.
"Pakcik petani yang baik hati, Tuah saya kata sebahagian tanah pakcik itu tidak subur kerana banyak tersimpan harta karun di bawahnya," kata Panjang.

Mendengar akan kata-katanya itu, petani terus menuju ke tanahnya yang dikatakan tidak subur itu lalu mencangkul sambil dibantu oleh Panjang. Setelah beberapa lama mencangkul akhirnya mereka menemui emas, perak dan berbagai batu permata.
"Banyak sungguh harta karun ini, Cukup untuk kita berdua," kata petani. Tinggallah di sini dan kahwinlah dengan anak perempuanku." tambahnya lagi.

"Oh tidak," jawab Panjang. " Saya mesti pulang kerana rezeki pasti datang kerana Tuah saya telahpun  bangun."
Petani itu cuba memujuk Panjang agar mengahwini anak perempuannya  yang cantek itu tetapi tidak dihiraukannya. Panjang terus berjalan menuju ke kampung halamannya. Beberapa hari berlalu sampailah dia di kawasan hutan tebal yang pernah dilalui dahulu. Di situ dia telah bertemu dengan singa yang tidak jadi memakannya dahulu.
Panjang pun menceritakan tentang kisah Ratu yang ditemuinya serta mengajaknya berkahwin. Diceritakan juga tentang petani yang menjumpai harta karun dan tawaran petani itu agar berkahwin dengan anak perempuannya.
"Apakah jawapan kepada pertanyaan aku pula." tanya singa.
"Kata Tuahku, andainya kau bertemu seorang manusia yang amat bodoh, makan saja orang itu dan tentu kau akan puas hati," kata Panjang.
"Setelah mendengar ceritamu," kata singa,"aku pasti bahawa belum pernah dalam hidupku bertemu dengan orang yang amat bodoh sepertimu."
Dengan kata-katanya itu singa pun terus menerkam Panjang dan memakannya.Maka berakhirlah riwayat Panjang- setelah bertemu dengan TUAHNYA!!!!!!

Tauladannya...

JANGAN MENOLAK TUAH YANG PERTAMA  DALAM KEHIDUPAN. KERANA BELUM TENTU YANG SETERUSNYA AKAN MENDATANGKAN KEUNTUNGAN, 


                 *******************************88**********************************

Isnin, 16 Jun 2014

CERITA DONGENG "ABU NAWAS MATI HIDUP SEMULA"

Aku nak cerita pasal kisah Abu Nawas pula.

PADA zaman dahulu di Kota Baghdad ada seorang yang bijak lagi pintar bernama Abu Nawas. Ketika itu Baghdad diperintah oleh Sultan Harun al-Rashid, Abu Nawas arif orangnya dan berpengetahuan luas dalam ajaran agama Islam. Dia juga seorang guru Quran serta penyair yang handal. Abu Nawas amat rapat dengan Sultan kerana dia sering menghiburkan Sultan  dengan berbagai cerita jenaka dan juga membaca syair-syair yang indah bahasanya. Sultan pula sering meminta Abu Nawas menyelesaikan berbagai masalah. Kebanyakannya masalah-masalah yang pelik-pelik seperti mencari lembu berjanggut. Pernah juga baginda meminta Abu Nawas mencari harimau berjanggut.

Namun demikian Abu Nawas tidak pernah marah. Dia tahu segala permasalahan yang diberi oleh Sultan adalah senda gurauan. Abu Nawas suka menyelesaikan  masalah-masalah itu dengan cara yang melucukan.. Atas usahanya itu Sultan sering memberikannya hadiah dalam bentuk wang. Begitulah kehidupan Abu Nawas jika tidak mengajar ilmu agama ada cara lain untuk mendapatkan wang dari Sultan melainkan dengan tipu helah," kata Abu Nawas

"Apakah helah yang kekanda fikirkan kali ini?" tanya isterinya.

"Kekanda mahu dinda pergi kerumah jiran-jiran dan berkata bahawa kekanda telah meninggal dunia. Kekanda pula akan pergi ke istana Sultan dan memberitahu yang dinda telah meninggal dunia."

" Bolehkah rancangan kanda ini berjaya?".
tanya isterinya.

Jawab Abu Nawas: "Dengan izin Allah ia akan berjaya."

Maka tanpa membuang masa, isteri Abu Nawas pun pergi memberitahu jiran-jirannya bahawa Abu Nawas telah meninggal dunia. Berita kematian Abu Nawas dengan cepat tersebar ke seluruh Kota Baghdad. Pada waktu yang sama, sebelum khabar angin yang menyatakan Abu Nawas telah meninggal dunia sampai ke istana, Abu Nawas telah pergi mengadap Sultan.

" Ampun tuanku," kata Abu Nawas sambil menangis terisak-isak, "Isteri kesayangan hamba telah meninggal dunia pada pagi tadi."

Sultan turut bersedih mendengar kata-kata Abu Nawas.

"Sudahlah Abu Nawas, janganlah kamu menangis lagi. Yang telah pergi tidak akan kembali. Ambillah wang ini menguruskan pengkebumian isteri kamu," kata Sultan sambil menghulurkan wang yang agak banyak.
Menjelang petang, berita kematian Abu Nawas pun sampai ke istana dan ini amat menghairankan Sultan kerana baru beberapa jam tadi Abu Nawas datang mengadap menyatakan yang isterinya telah meninggal dunia
Tanpa pengetahuan Sultan, isteri Abu Nawas telah datang ke istana bertemu dengan Tuanku Permaisuri untuk menyampaikan berita yang menyedihkan.

"Tidak perlu kamu beritahu kerana kami di istana semua sudah tahu akan berita kematian Abu Nawas. Janganlah kamu bersedih," Kata permaisuri kepada isteri Abu Nawas. "Semua orang sayangkan Abu Nawas dan pemergiannya yang mengejut itu amat menyedihkan
"Ambil wang ini dan segeralah kebumikan jenazahnya sebelum tiba waktu malam. Jika kamu menghadapi kesusahan datanglah berjumpa beta. Kalau sudi beta jemput kamu tinggal di istana," kata Tuanku Permaisuri.

Isteri Abu Nawas tidak berkata apa-apa. Sebaliknya dia terus menangis dengan kuat. Setelah puas menangis, dia pun mengucapkan terima kasih dan meminta diri untuk pulang.
Tidak berapa lama selepas isteri ABu Nawas pulang, Sultan Harun al-Rashid masuk ke bilik bertemu dengan isterinya.

"Kanda sungguh terperanjat sekali mendengar mengenai kematian Abu Nawas kerana baru tengahari tadi dia datang berjumpa kanda menyampaikan berita yang  isterinya meninggal dunia pagi tadi."

" Mustahil isterinya meninggal dunia pagi ini kerana baru sebentar tadi isterinya datang bertemu dinda," Kata Tuanku Permaisuri.

" Kalau begitu siapakah sebenarnya yang telah meninggal dunia?". tanya Sultan penuh hairan.

"Lebih baik kita pergi ke rumah Abu Nawas untuk memastikan siapakah yang sebenarnya telah meninggal dunia," cadang Tuanku Permaisuri.

Setibanya Sultan dan Tuanku Permaisuri di rumah Abu Nawas didapati kedua-dua Abu Nawas dan isterinya terbaring kaku.

" Sungguh pelik sekali. Kedua-dua suami isteri meninggal dunia dalam satu masa. Akan beta hadiahkan seratus keping wang emas kepada sesiapa yang dapat menerangkan apakah yang sebenarnya berlaku," kata Sultan.

Mendengarkan tawaran Sultan itu, maka Abu Nawas pun bingkas bangun lalu berkata:
" Hamba boleh terangkan segala-galanya."

Orang ramai yang pada mulanya terperanjat melihat Abu Nawas hidup kembali kemudian ketawa kerana mereka tahu ini adalah salah satu tipu helah Abu Nawas.
Begitu juga Sultan Harun ar-Rashid turut tersenyum dengan kejadian itu.
"Apakah erti semuanya ini Abu Nawas?" tanya Sultan.

"Ampunkan hamba tuanku. Sebenarnya hamba kesempitan wang tetapi hamba malu untuk meminta dari tuanku,: jawab Abu Nawas.
"Maka hamba mencari helah untuk mendapatkan wang dengan lakunan hamba ini tidak mendatangkan kemurkaan tuanku."

Sultan Harun ar-Rashid pun menjawab: " Pada mulanya beta marah tetapi kini telah hilang dan bertukar gembira pula kerana sahabat beta yang beta kasihi masih hidup. Tetapi bukankah lebih mudah jika kamu minta sahaja wang daripada beta. Pasti beta akan beri,"

" Hamba bukan seorang peminta sedekah. Lakunan yang hamba lakunkan ini adalah satu kerja dan wang hadiah daripada tuanku dan permaisuri adalah upah kepada kerja yang telah hamba lakukan ini," jelas Abu Nawas dengan ikhlas.

"Beta tahu kamu bukan orang yang boros, tetapi seorang yang pemurah. Kamu sering bersedekah kepada fakir miskin , itulah sebabnya kamu sering ketiadaan wang dan beta tidak menyalahkan kamu. Lain kali kalau kamu ketiadaan wang minta sahaja lah .....

*******************