Jumaat, 24 April 2015

PEMERGIAN ABANG TIRI KU RAMLI BIN MAT PULUNKetika coretan ini ditulis, aku bagaikan tergamam sebentar , menerjah panggilan dari suara halus nyaring adik bungsuku.
" Yong ! Abg Ramli dah meninggal"...." pagi tadi dalam pukui 10.30 gitu. dia meninggal di Hospital Ipoh, dan akan dikebumikan di kuburan Cangkat Larang"...
Terdiam sebentar .. aku menerawang ke alam lain seketika..
Innalillah hiwainnaillah hirajiunn.. itu ayat yang dapat aku ucapkan selepas sedar.
" Tapi Ina , yong tak dapat balik Ipoh la".. "apa pun cuma doa dari yong untuk Arwah Abg Ramli. abg tiri kita di cucuri rahmat dan di tempatkan dikalangan orang yang di kasihi Allah"

" Arwah jatuh pagi tadi dan terus koma, doktor kata nak buat rawatan susulan memogram tetapi, sukar sedikit kerana jangka hayat beliau hampir 20% sahaja boleh bertahan".." Ina balik rumah ambik emak dan pada asalnya emak buat tak tau je."..

"Ina pujuk2 mak supaya menengok Abg Li Yong! tapi Mak berdegil , akhirnya Mak cakap, "  aku nak pergi spital tu macam mana, keta pun tak de, tak sior aku naik moto gan kamu Ina. Bior la dia.". Tapi kemudian anak Abg Ramli datang menjemput Mak untuk ke hospital yong". Bila nengok Abg Li masih koma dan rasa simpati dan penuh kasih sayang seorang ibu terhadap anaknya.. Mak ucapkan.."Ramli mak maafkan kamu, kamu idak salah apa-apa dengan mak"..

Yong!.. sedih bebeno Ina nengokkan keadaan Mak kita"..dia menanggis depan Abg Li.. tak penah Ina nampak dia nanggis macam tu.. mungkin dia rasa sedih sangat2 kut sebab selama ni depa dua orang selisih faham"..Ina rasa syukur sangat Yong sebab Mak dah maafkan Abg Li"...itulah ucapan terakhir dari panggilan adikku.. dan aku memang terasa juga akan kehilangan abang tiriku yang selama ini banyak sejarah suka duka dengan arwah.

Aku dengan arwah ni tak berapa rapat. Sebab kami dilahirkan berlainan bapa. Mungkin kerana tidak akrab antara arwah dan aku, banyak berbezaan pendapat yang kami bahaskan namun apapun biarlah kisahku dengan arwah tersimpan seribu satu cerita sehingga kehujung nyawa.*****************************