Selasa, 10 Jun 2014

DONGENG PAHLAWAN MALANG


Kisah dari dongeng ni kadang buat aku teringat masa dulu-dulu waktu persekolahan. Seronok juga walaupun cerita - cerita ni kadang-kadang tak masuk akal. Apapun tiada kena mengena dengan sesiapa baik yang hidup mau pun yang telah tiada..


Zaman dahulu di negara Jepun hidup seorang Samurai  bernama Hido. Walaupun dia seorang yang gagah dan berani, tetapi dalam kesemua pertempuran yang disertainya, pihaknya sentiasa tewas. Oleh kerana itu penduduk bandar Hido tinggal mula membuat cerita tentangnya.
" Hido bawa sial," kata orang ramai.

Memandangkan tidak seorang pun yang ingin mengambilnya pergi berperang Hido menjadi seorang Samurai yang miskin.
"Baik aku pergi ketempat lain di mana orangnya tidak mengenaliku," kata Hido  kepada dirinya. " Mungkin aku boleh dapat kerja di sana,"
Pada suatu hari Hido pun mengemas barang-barangnya termasuk, pedang, busur serta tiga anak panah lalu berjalan ke arah barat.
Setelah berjalan beberapa hari dia pun sampai di tebing sebuah tasik. Terdapat sebuah jambatan panjang yang sempit menyeberangi tasik itu. Hido pun berhenti seketika dan berjalan atas jambatan itu dengan berhati-hati. Tetapi beberapa minit kemudian langkahnya terhenti akibat terperanjat. Dihadapannya berlengkar sekor ular yang amat besar lagi panjang. Ular itu sedang tidur tetapi dari mulut dan hidungnya keluar asap merah yang berbau busuk.

" Haiwan ini tidak akan menjadi penghalang kepada pengembaraanku," kata Hido lalu melangkah ular itu dengan perlahan, takut ia terjaga. Tetapi belum sempat 20 meter Hido berjalan pergi, dia mendengar satu suara di belakangnya
" Hoi, awak!  Samurai!.
Hido menoleh ke belakang untuk melihat siapakah yang menegurnya. Dia menjadi hairan apabila mendapati ular raksasa tadi telah hilang tetapi sebaliknya di tempatnya berdiri seorang lelaki yang berpakaian kemas.
" Awak seorang yang sungguh berani! Awak langsung tidak takut kepada ular tadi'"  kata lelaki itu.
" Sebenarnya saya memang sedang mencari seorang Samurai. Oleh itu setiap kali saya melihat orang akan menyeberang tasik ini, saya akan bertukar menjadi ular."
"Setelah beberapa ramai yang datang hanya awak seorang yang mempunyai semangat dan keberanian untuk melangkah. Apakah nama awak?"

" Hido, dan siapakah awak yang sebenarnya!"
" Saya adalah raja Raja kerajaan di sini," kata lelaki itu sambil menunjuk ke arah tasik yang luas itu.
"Apa!" kata Hido kehairanan sambil tunduk hormat . " Kerajaan Tuanku adalah sebuat tasik?"
" Ya, tetapi di dasar tasik ini terdapat sebuah bandar yang besar dalam sebuah bola kristal. Rakyat saya  hidup makmur di dalamnya. Tetapi sejak akhir-akhir ini kami di ganggu oleh seekor naga yang ganas."
" Seekor Naga?" tanya Hido.

" Ya," kata Raja itu dengan nada yang sedih. " Setiap dua hari naga itu akan masuk kedalam bola kristal itu pada sebelah malam dan menyerang bandar kami. Mungkin tidak lama lagi akan hapuslah kami semua. Itulah sebabnya saya mencari seorang Samurai yang dapat membunuh naga itu,"
" Kalau begitu Tuanku mahu saya melawan naga itu?. tanya Hido.

" Ya, kalau awak setuju!"
" Saya rasa Tuanku patut tahu bahawa orang-orang tempat saya tinggal percaya bahawa saya membawa nasib malang," kata Hido.

" Beta tidak percaya kepada  apa yang beta dengar tetapi kepada apa yang beta lihat. Marilah ikut Beta,"
Dengan tiba-tiba terbentuk satu lubang pada air tasik itu dan mereka berdua pun turun ke dasarnya lalu masuk ke dalam bola kristal. Sampai saja di sana Raja menyuruh Hido berehat. Kemudian di panggil untuk makan bersama Raja itu.

" Mungkin sebentar lagi awak akan mendengar satu bunyi yang kuat seperti bunyi guruh," kata Raja itu. " Itulah bunyi naga yang beta maksudkan. Awak mestilah menentangnya diatas sana sebelum dia terjun dari jambatan itu, Hido."

" Baiklah," kata Hido. " Walaupun besar dan ganas, saya tidak takut sedikitpun. Saya akan bawa pedang, busar dan tiga anak panah saya ini," katanya dengan tegas menunjuk berani.

" Mengapa tiga anak panah saja?" tanya Raja itu kehairanan. " Awak perlukan satu ratus anak panah untuk menghapuskan naga itu.!"

" Anak-anak panah ini telah di bubuh racun," kata Hido penuh yakin. " Tetapi seandainya ia tidak mati setelah terkena tiga anak panah, maka sayalah yang akan mati di baham naga  itu!".kata Hido, " Mengapa pula saya perlukan 100 anak panah. Saya pasti tidak mempunyai masa untuk memanah begitu banyak sekali ."

Ketika mereka sedang berbincang itu, kedengaran satu bunyi yang kuat dari atas dan suara orang menjerit-jerit.

"Naga! Naga! Naga!"

Tanpa membuang masa Hido bingkas bangun lalu berlari naik ke atas permukaan tasik dengan membawa senjatanya. Sebaik saja Hido berada di atas jambatan melintasi tasik itu, dilihatnya seekor naga yang besar dan bengis berjalan ke arahnya. Ia mengeluarkan bunyi yang amat kuat dan dari hidungnya keluar api yang besar.
Tanpa berlengah-lengah Hido pun memanah ke arah naga itu. Betul-betul kena pada jantungnya. Dia kemudian memanah lagi di tempat yang sama. Tetapi naga itu terus berjalan menuju ke arahnya menjadikan dia tergamam.

Kini naga betul-betul berdiri berhadapan dengan Hido. Hanya beberapa meter saja jarak antara mereka.
Namun Hido tidak merasa takut sedikitpun. Kemudian dia teringat akan kata orang-orang tua bahawa racun yang dapat membunuh naga hanyalah air liur manusia.

Maka dengan cepat Hido pun menjilat jarinya lalu membasahkan mata anak panahnya yang terakhir itu dengan air liurnya. Dia pun terus memanah naga itu dengan penuh keyakinan.Alangkah mendebarkan sekali bagi Hido pada waktu itu kerana naga itu tidak juga mati malah terus menuju kepadanya. Dia tidak berbuat apa-apa melainkan menunggu naga itu menerkamnya.

" Nampaknya matilah aku pada hari ini," kata Hido di dalam hatinya.

Tetapi setelah melangkah dua tiga tapak, naga itu berhenti. Badannya bergoyang kekiri dan kanan dan kemudian jatuh lalu mati.

Setelah melihat naga itu mati di bunuh Hido, semua rakyat dalam tasik itu pun keluar beramai-ramai untuk mengucapkan tahniah kepadanya. Mereka juga memberi banyak hadiah kepada Hido.

Mereka berkata, "Wahai Samurai yang berani, kini engkau mempunyai tuah dan nasib yang baik."
Hido pun turut ketawa gembira dan dalam hatinya berkata: "Syukurlah kerana nasib malang pada diriku  kini telah hilang dengan kematian naga itu."


Moral yang diambil dari cerita ini.. jangan mengaku kalah sebelum berjuang.

***********************


Isnin, 9 Jun 2014

BATU AJAIB

Assalamualaikum.wbt..

Aku dah tak ada idea nak tulis cerita apa dalam blog aku ni. Ingat nak tulis cerita donggeng zaman dulu kala. Rasa-rasanya boleh juga menghiburkan hati aku dikala kesunyian bila aku rasa boring. Tetapi kira OK la kan sebab cerita donggeng ni pun bukan betul-betul cuma adakalanya boleh membuat kita  terfikir akan logik akal dan logik tahyul. Harap boleh di terima oleh pembaca semua.


PADA zaman dahulu di Kenya, sebuah negara Afrika, tinggal dua beradik bernama Metusera dan adiknya bernama Joseph. Metusera adalah seorang saudagar garam. Ia tinggal di sebuah pulau yang terletak di Tasek Victoria yang amat luas. Pulau ini mempunyai banyak garam. Dia menjadi kaya dengan menjual garam kepada kaum Kisii yang tinggal sekitar tasik itu.

Joseph sebaliknya hanyalah seorang petani miskin. Dia sudahpun beristeri dan mempunyai tujuh orang anak. Memandangkan iklim Kenya yang jarang menerima hujan, maka tanaman Joseph kurang subur. Maka hidupnya semakin miskin.  Suatu hari apabila pulang dari ladang, Joseph melihat isterinya menangis teresak-esak, sambil duduk di sebelah isterinya dia bertanya, "mengapa kamu menangis. Adakah kamu sakit?".
"Saya tidak sakit tapi sedih mengenangkan anak-anak kita yang kelaparan," jawab isterinya. "Adakah awak mahu mereka mati kebuluran?" tanya isterinya pula sambil mengesat air mata."Kita sudah tidak mempunyai sebarang makanan lagi. Lembu kita sudah tidak mengeluarkan susu. Untuk di makan ia terlalu kurus. Tanaman kita pula semuanya mati termasuk pokok jagung yang biasanya mudah hidup."
"Benar kata kamu itu tetapi bersabarlah. Mungkin esok atau lusa hujan akan turun," kata Joseph cuba memujuk isterinya. Tetapi isterinya terus menangis.

"Cuba awak pergi berjumpa Metusera," gesa isterinya. "Pinjamkan sedikit wang daripadanya. Tentu dia boleh pinjamkan kita sedikit wang kerana dia sangat kaya. Boleh kita beli makanan untuk anak-anak kita."
"Tidakkah kamu tahu wahai isteriku abangku hanya cintakan wang dan harta benda?" tanya Joseph. "Dia juga kedekut orangnya. Dari terbit matahari hingga ke senja kerjanya hanya mengira wang. "Saya tidak yakin dia akan meminjamkan wang untuk kita, walaupun kita boleh membayarnya semula suatu hari nanti. Tetapi kita sendiri tahu kita juga tidak dapat membayar pinjaman yang akan diberinya walau sedikit sekalipun.

Tetapi isterinya menangis dan tetap berdegil: "Cubalah wahai suamiku.  "Bukankah dia abang awak. Mungkin dia akan meminjamkan awak sedikit wang. Jika tidak kita semua akan mati kebuluran,". Akhirnya Joseph bersetuju untuk meminjam wang daripada abangnya dan petang itu dia pun pergi menuju ke pulau kediaman Metusera. Perjalanan Joseph ke Tasek Victoria melalui tanah lapang yang kering kontang. Tidak banyak binatang ditemuinya. Pokok-pokok banyak  yang mati. Hanya beberapa batang sahaja yang hidup tetapi menanti saat untuk rebah ke bumi.

Sekali sekala angin dari arah tasik bertiup mengakibatkan mata Joseph  dimasuki habuk dan pasir. Namun begitu dia terus berjalan di bawah pancaran matahari terik. Sebelum matahari terbenam, dia pun sampai ke tasek itu. Memandangkan hari mulai gelap, Joseph pun bermalam di tepi tasik itu. Keesokkannya Joseph pun terus membuat sebuah rakit untuk pergi kepulau kediaman Metusera. Dia memotong beberapa pokok kecil yang telah tumbang lalu mengikat batang pokok itu denganrumput-rumput yang kasar dan liat.
Siap  saja rakit itu, Joseph pun terus berdayung menuju ketempat tinggal abangnya Metusera. Sampai saja dia di pulau itu Joseph terus pergi kerumah abangnya. Sewaktu sampai ke rumah Metusera, dilihat abangnya sedang mengira begitu banyak wang di atas meja. Wang-wang syiling tersusun begitu banyak sekali.

Apabila Metusera terlihat Joseph sedang berdiri di pintu rumahnya, cepat-cepat dia mengambil sehelai kain besar lalu di tutup wang-wangnya yang terletak di atas meja itu.
 "Apa kau buat di sini?. tengking Metusera.
Joseph tidak menjawab tetapi berjalan menuju ke arah abangnya. "Abang, aku perlukan bantuan," kata Joseph lemah. "Hujan tidak turun begitu lama dan tanamanku semua tidak menjadi. Aku tidak mempunyai wang untuk membeli makanan kerana anak-anak dan isteriku kini kelaparan. Tolonglah pinjamkan aku sedikit wang. Aku akan cuba membayarnya secepat mungkin.".

Metusera ketawa mendengar kata-kata adiknya itu. "Jangan harap aku akan memberi kau walau satu sen pun." Jerkah Metusera."Jika aku beri sedikit dari wangku bermakna akan berkuranglah wang ini. Kau sendiri tahu aku gemar mengira wang."  "Kau memang pemalas itulah sebabnya kau miskin. Tetapi aku akan berikan sesuatu untuk menunjukkan bahawa aku seorang yang baik hati.  Sepatutnya orang seperti kau tidak layak untuk menerima sebarang benda pun.  "Nah, ambil sebuku roti ini dan jangan datang ke sini lagi," kata Metusera sambil menghulurkan sebuku besar roti yang telah hapak.

Dengan perasaan sedih, Joseph mengambil roti itu. Dia pun mengambil keputusan untuk pulang sahaja. Dalam perjalanan pulang Joseph bertemu dengan seorang tua berjanggut putih. Pakaiannya cumpang camping.  "Apakah yang kamu bawa itu," tanya orang tua itu sambil menunjuk kepada sebuku roti di tangan Joseph.

 "Hanya sebuku roti hapak, pakcik," jawab Joseph.
"Sudah tiga hari pakcik tidak makan. Bolehkah berikan pakcik sedikit roti itu?. pinta orang tua itu.

"Tetapi keluarga saya amat memerlukan roti ini," kata Joseph kepada orang  tua itu.

Namun demikian Joseph amat mengasihani orang tua itu. "Kalau tidak dapat makan tentu orang tua itu akan mati," kata hati Joseph. Diapun terus menghulurkan setengah dari roti di tangannya itu.

" Terima kasih banyak-banyak," kata orang tua itu. "Kau sangat baik hati dan oleh kerana kebaikan kamu itu, aku  akan menolong kamu."
Kemudian dia mengeluarkan seketul batu bulat dari kocek bajunya.
" Batu ini akan memberi kamu apa sahaja yang kamu mahu," kata orang tua itu. " Namun demikian mintalah dengan bijak."

Joseph pun mengucapkan terima kasih kepada orang tua itu lalu meneruskan perjalanannya. Setelah beberapa langkah, dia menoleh ke belakang. Alangkah terperanjatnya apabila di dapatinya orang tua itu tiada. Sejenak itu Joseph terus berlari hingga sampai ke rumahnya. Bukan kerana takut tetapi teringat akan keluarganya yang sedang kelaparan. Sampai sahaja di rumah, Joseph mendapati isteri dan anak-anaknya berbaring di lantai tidak bertenaga. Cepat-cepat dia memberi mereka makan roti yang di bawanya itu. Setelah keluarganya agak segar semula, Joseph menceritakan tentang orang tua yang ditemuinya itu termasuk tentang batu pemberian orang tua itu.

" Kalau begitu eloklah kita minta makanan," kata isteri Joseph. " Kerana kita semua kelaparan."
"Wahai batu berilah kami makanan," kata Joeph. Dengan sekelip mata rumah Joseph penuh dengan berbagai makanan. Di luar rumahnya pula pokok buah-buahan hidup subur dengan buah-buahan yang lebat. Sayur-sayuran juga tumbuh dengan subur. Lembunya yang kurus itu bertukar menjadi gemuk.

Sesaat itu juga lima anak lembu muncul bersama dengan sepuluh ekok ayam kesemuanya mengeluarkan telur.  Keluarga Joseph sungguh gembira dengan apa yang berlaku. "Apakah yang hendak diminta lagi?". tanya isteri Joseph.

"Jiran-jiran kita juga sedang kekurangan makanan," jawab Joseph. "Baik kita minta makanan untuk mereka."

Tidak lama kemudian halaman dan kebun jiran-jiran Joseph juga penuh dengan pokok-pokok buah-buahan dan sayur-sayuran subur.

" Anak-anak kita tidak mempunyai baju dan kasut," kata isteri Joseph. " Cuba minta barang-barang itu pula."
Dengan sekelip mata juga, pakaian dan kasut yang banyak tersusun di dalam rumah Joseph.

Berita tentang Joseph yang menjadi kaya dengan mendadak tersebar dengan begitu cepat dan sampai kepada pengetahuan Metusera yang berada di pulaunya itu. Metusera menjadi marah dan irihati mendengar adiknya kini lebih kaya daripadanya.  Oleh itu dia berhasrat untuk mencuri wang dan harta benda Joseph. Tanpa membuang masa, Metusera pun menaiki perahunya untuk kedarat. Dia kemudian terus menuju kerumah Joseph. Sampai sahaja di sana dia terus mengintai melalui tingkap.

Kebetulan ketika itu Metusera melihat Joseph mengeluarkan batu ajaibnya dari kocek bajunya dan kemudian berkata "Aku minta sebuah sekolah baru dari batu bata."  Sesaat itu sebuah sekolah telah muncul berdekatan rumahnya. Selepas itu batu itu di simpannya di bawah bantal.

"Begitu rupanya dia menjadi kaya," kata Metusera dalam hati. " Aku mesti mencu"ri batu ajaib itu."
Selepas itu Metusera pergi bersembunyi di kebun Joseph sementara tibanya malam. Setelah hampir tengah malam Metusera datang semula ke rumah Joseph. Dia pun masuk lalu mencuri batu itu dari bawah bantal Joseph yang sedang tidur lena.

Sebaik sahaja mendapat batu itu Metusera terus berlari menuju  ke Tasek Victoria. Dia kemudian menaiki perahunya lalu berdayung menuju pulau kediamannya. Metusera tidak sabar untuk meminta hajatnya dari batu itu. Oleh kerana masih berada di tengah tasik dia menyatakan permintaannya.Fikirnya jika dia mempunyai segala garam yang ada di dunia ini, dia akan lebih kaya. Semua orang akan datang membeli daripadanya dan dia akan menjual dengan harga yang mahal. Metusera pun berkata:.
"Aku minta segala garam yang ada di dunia ini'"

Sejenak itu juga garam turun dari langit bagaikan hujan yang lebat. Sudah tentulah perahu Metusera juga penuh berisi garam dan akibatnya ia tenggelam. Menyedari apa yang telah berlaku Metusera pun menjerit: "Berhenti."  Tetapi segalanya telah terlambat. Perahunya terus tenggelam ke dalam tasik dan Metusera yang tamak itu pun mati lemas. Joseph dan semua suku Kisii terus hidup bahagia. Mereka juga kini lebih bijak dengan menyimpan bijiran dan gandum untuk bekalan musim kemarau. Sejak dari itu tidak ada suku Kisii mengalami kebuluran lagi.


Begitu kisah kalau kita selalu tamak dan haloba atau pentingkan diri sendiri kita akan mendapat kerugian.

************************************