Selasa, 2 November 2010

MEH KITA MAKAN BIHUN SOTO WAK KEMAT


Tiga hari lepas aku ke Segamat Johor bersama anak lelaki aku yang no 3, bukan apa nak menziarahi kawan yang mendapat cucu pertama. Peluang ini aku tak lepaskan , kerana aku memang lama sangat meninggalkan daerah ini. Banyak kenangan pahit dan manis disini. Yang banyak kenangan ialah masyarakat kampong yang saling tolong menolong,bermuafakat sesama sendiri jiran tetangga kalau ada satu-satu majlis tak kira kita ni datang dari mana asal.

Paling aku tak boleh lupa tentang makanan tradisi orang Jawa.. Tempe la katakan dan juga bihun soto.
Kat sini tempat nya Kampong Jawa memang femes la dengan restoran Wak Kemat. Sapa tak kenal dengan kelazatan dan keenakan soto beliau. Walau pun beroperasi di depan Sekolah Kebangsaan Kampong Jawa namun pelanggan yang menjamu selera disitu pasti tak kan melupakan akan kelazatan Soto Wak Kemat.




Soto Wak Kemat selalu nya mengandungi bahan-bahan hiasan terdiri dari Bergedil dagingnya, Memang terangkat kalau sesiapa yang makan, pasti akan datang sekali lagi untuk menjamu selera di sini.





Paling melazatkan hidangan yang istimewa ni adalah kuah kicapnya.. Berapi dan fuhh tak leh nak bayangkan.. sedapnya mesti dicampurkan dalam sup soto tersebut jika tidak kita tidak dapat menikmati akan keenakkan soto tersebut.



Wauu inilah wajah sebenar Bihun Soto yang telah dicampurkan dengan bergedil, shuun, ayam yang dicarik kecil-kecil, daun sup , tauge serta, bawang goreng dan kuah kicap . Pasti sedap sehingga menjilat jari ...




***********************************

3 ulasan:

kedai buku perintis berkata...

hmmmm kecur air liur.soto tu fav saya tu...seronok datang berjalan.jalan ye yaong....

SEKALUNG BICARA berkata...

hehehe zeza u tau enak sgt.. kalau u balik johor singgahlah segamat.try la soto wak kemat tu ..

kedai buku perintis berkata...

hmmmm rasa nak masak soto esok....tak tahan ...