Ahad, 27 Disember 2009

KELEBIHAN MANUSIA DALAM KEJADIANNYA


Sebagus-bagusnya hewan, tidak akan menyamai kebagusan manusia. Dari segala bidang,manusialah sebaik-baiknya makhluk Tuhan. Jalannya tegak tidak merangkak, tidak merayap,tidak melompat-lompat,tidak terbang sebagai haiwan. Walaupun begitu, sekiranya manusia mahu, nescaya ia dapat melakukan semuanya itu. Matanya dapat melihat ke kiri dan ke kanan dengan cepatnya serta apa gerangan yang dilihatnya.

Tangannya dapat memegang,merasai dan membuat alat serta perkakas untuk bekalan hidupnya.Segala pancaindera dan anggotanya terletak benar pada tempatnya,sehingga pantas dilihatnya,tidak terdapat cela walaupun sebahagian anggota, kerana Allah yang menjadikan manusia memang telah melebihkan kebagusan kejadiannya lebih dari makhluk-makhluk yang lain di dunia ini.

Selain dari itu manusia telah diberikan Allah kepandaian berhias dan berdandan untuk menambahkan kebagusannya dan kecantikannya:tentang ini, kalahlah segala makhluk oleh manusia. Ringkasnya segala gerak-geri manusia, duduk dan berdirinya, berbaring dan tidurnya,makan dan minumnya,berjalannya dan diamnya, semuanya pantas dan setimpal dengan kedudukannya sebagai khalifah di muka bumi ini.

Al-Quran , surah Ar-Rum, ayat 8- "Sesungguhnya kami telah menjadikan manusia dalam sebaik-baiknya kejadian.".....

Al-Quran, surah At-Tin, ayat 4- "Hai manusia! Apakah yang mengelakkan mu dari Tuhanmu yang Maha Mulia?.... Yang telah menjadikan engkau menyempurnakan kejadianmu dan membereskan susunan badanmu?. Ia mengatur bentukmu menurut rupa mana yang dikehendakinya"

Oleh itu harus kita ingat... andainya kita masih tidak mensyukuri dan memanfaatkan kejadian diri kita, kejalan yang lurus dan menurut segala perintah Allah, maka bagi kita tidak ada maknanya kita dijadikan sebagai makhluk yang serba terbaik... maka jadilah kita seperti haiwan dan tidak mempunyai akal tapi mempunyai nafsu.... renungkanlah diri semuga kita mendapat hidayat dan kasih sayang dari Allah SWT....

Tiada ulasan: