Isnin, 16 November 2009

KALIO AYAM


1 Ekor ayam di potong sepuluh
4 sudu besar cili giling
5 sudu besar cili sos
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai )
3 ulas bawang putih )
1 labu bawang besar ) dikisar halus
2 inci halia )
1 inci lengkuas )
2 biji buah keras
2 sudu besar minyak masak
2 cawan air )
1 biji @ 250 grm santan pekat
garam secukup rasa dan
bahan perisa jika suka



Ayam dibersihkan dan tos. Panaskan periuk dan masukkan minyak.Tumiskan bahan kisar tadi
dan kacau sampai naik bau.Kemudian masukkan cili giling,cili sos dan kunyit serbuk. Gaul rata
sampai garing.

Setelah itu masukkan ayam yang telah ditoskan tadi, kacau rata dan biarkan sebentar sehingga
keluar air ayam tadi dan ayam nampak mengecut.

Masukkan santan pekat dan tambah 2 cawan air tadi. Biar kan sebentar dan kacaulah kuah tadi
dan masukkan bahan perasa dan garam ikut cita rasa.Masaklah sampai kuahnya pekat sedikit
dan ayamnya telah empuk.. ( jika ingin menambahkan kentang dan tomato pun boleh juga)

Apabila telah siap dimasak hidangkan dan hiaskan diatasnya lada merah potong ikut suka hati
dan bolehlah dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi putih pun boleh..

Tiada ulasan: